Авторизація

Лічильник відвідувачів

СьогодніСьогодні138
ВчораВчора265
За тижденьЗа тиждень595
Попередній тижденьПопередній тиждень3142
За місяцьЗа місяць509319

Пам’яті героїв Крут, 2022

Любіть Україну, як вірні сини

віддати життя їй готові,

як юні сини, що життя віддали

Під Крутами всі, як Герої…

В. Криволап

29 січня – день, який для когось просто черговий день в календарі, а для справжніх патріотів України – День пам’яті героїв Крут. Саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Онлайн - урок пам'яті на тему: «Крути – і сум, і біль, і вічна слава України» було проведено у 10 класі. Учням було запропоновано для перегляду і написання відгуку документальний фільм «Крути. 100 років битви» (автор - Ольга Мовчан, продюсер та ідейний натхненник Вахтанг Кіпіані).

29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Жертовності та героїзму Крут забути не можна.

Вчитель історії Кравець Л.В.

Відгуки глядачів на кінострічку «Крути. 100 років битви» (автор – Ольга Мовчан)

Я переглянув фільм «Крути. 100 років битви» і тепер можу сказати, чому так символічно звучать слова Павла Тичини, присвячені пам’яті загиблих у нерівному бою на залізничній станції Крути. Влучний вислів: «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього». Це дійсно так, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.

І я ще раз усвідомив, що людям в той час було нелегко. Адже потрібно було зробити вибір: кого підтримати. Такий вибір постав перед українським народом і у 2013 році.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання Брестської мирної угоди, за німецької окупації України та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів у Києві на Аскольдовій могилі. Тіла 29  вояків-студентів було перевезено до місця, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.

Я дізнався, що з тих молодих людей, що були під Крутами, виросли справжні українці, які прославили наш край. Серед них - Юрій Вороний, який вперше здійснив пересадку органів людині ще у 1933 році.

А ще я дізнався, що в часи СРСР не можна було говорити про героїчні сторінки історії України. Багато українців не знали про долю свого діда, батька, брата.

Кінофільм мене вразив і спонукав усвідомити, наскільки трагічною є історія мого краю. І нам, молодим, потрібно про це пам’ятати. Адже народ, який не знає своєї історії, приречений на її повторення.

Віталій Антосюк, учень 10 класу

 

 

На уроці історії вчитель Кравець Людмила Віталіївна запропонувала переглянути документальний фільм «Крути. 100 років битви». Сюжет спочатку для мене був трохи важким, але згодом я занурився в тему і не помітив, коли фільм закінчився. Цю історію мені не хотілося дивитися, переживати, але я зрозумів - це потрібно для мене, мені необхідно знати, що діялося сто років тому на моїй Батьківщині, що спонукало людей боротися за незалежність.

У фільмі добре поєднуються цитати зі спогадів учасників битви, реконструкція подій, розмови з нащадками учасників.

Бій під Крутами відбувся на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів від Києва, тривав понад п'ять годин. Проти 420 українських юнкерів, студентів виступило понад 4 тисяч більшовицьких вояків. Ті, хто потрапили в полон, а це 29 героїв, були розстріляні, замордовані та поховані на Аскольдовій могилі.

Переглянувши фільм, я вперше дізнався, що серед героїв були надзвичайно талановиті та розумні люди, зокрема Юрій Вороний. Цей чоловік здійснив першу в світі операцію з пересадки нирки живій людині.

Ще я довідався, чому виник міф про «300 загиблих студентів».  У січні 1918 року Центральна Рада відправила під Крути на вірну смерть 300 14-17-річних юнаків-добровольців Студентського Куреня. Акцент саме на студентах-крутянах зафіксувався у свідомості українців і через низку жалісливих статей «Дорогою ціною». Павло Тичина присвятив цій події вірш «Пам’яті тридцяти». Саме це емоційне сприйняття ситуації і стало міцним фундаментом для формування міфу про «300 спартанців», особливо в діаспорі, де він став символом жертовної боротьби за українську незалежність.

Рекомендую цей фільм до перегляду, щоб дізнатися більше про наших українських героїв, зрозуміти, на що вони готові. Українці – найсильніший духом народ!

Микола Скібінській, учень 10 класу

 

Пропонуємо переглянути фільм «Крути. 100 років битви» (автор - Ольга Мовчан) за посиланням:

https://youtu.be/Fs4qECKG3as

Статтю «Ті, що вижили. 37 портретів крутянців» можна прочитати за посиланням:

https://www.istpravda.com.ua/articles/2018/01/30/151971/

 

Розроблено Римар Віктор Олексійович.