Авторизація

Лічильник відвідувачів

СьогодніСьогодні166
ВчораВчора67
За тижденьЗа тиждень358
Попередній тижденьПопередній тиждень2905
За місяцьЗа місяць509082

До Міжнародного дня рідної мови

Шановні учні, батьки!

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Запрошуємо Вас долучитися до загальношкільного віртуального уроку української мови. Пропонуємо відредагувати текст і надіслати його за адресою schoollife@i.ua  . П'ятеро  учнів, які найшвидше виконають   завдання правильно, будуть нагороджені.

Педагогічний колектив НВК № 14 відзначив Міжнародний день рідної мови, написавши диктант. Слід зазначити, що усі вчителі впоралися із завданням на достатньому та високому рівні.

                     Завдання для учнів: відредагуйте текст

Українська мова вібрала в себе все най краще  найніжніше найвеличніше  наймудріше, найблагородніше  найпоетичніше і найболючіше   перший крик нимовляти  яким воно зповістило про свою появу на світ, і останій зойк прощаня людини зі світом  дзвінкий сміх щасливої дитини і зворушливий плач сироти  тугу чумака в далекій дорозі і розпач кріпака на важкій підневільній праці  радість творчої праці та побратимської вірності і розчаруваня від холодної людьської байдужості  блакить високого неба і золото пшеничних ланів  багрянець світанкових заграв і срібло пирлистих рос, мугутність бурхливого дніпра і плин тихого дунаю, міць столітніх дубів  що символізують силу україньської нації  і тихий шепіт шовкових трав  гіркоту поневірянь на чужині і від чуття піднесеності в молитві до Бога за рід свій  за Україну  за мир  добро і спокій на всій планеті.         

             Мова дається одвіку й довіку  це   спадкоємність не лише в межах роду, а й цілого народу. Українська мова   це святі скрижалі нашої нації  тому її слід берегти  пишатися нею  завжди памятаючи про її значення  про її рятівну  цілющу  відроджуючу силу.
             Один давньогрецький філософ казав  «Заговори, щоб я тебе побачив». Це дуже символічний вислів із глибоким змістом. Якими побачать українців інші народи  залежить від самих українців. Ми хочемо бути багатомовними та освідченими  хочемо  щоб про нас знав увесь світ. Для цього ми маємо засвітитися любовю перед усім до рідної мови як до найсвятішого скарбу нашої нації.

Розроблено Римар Віктор Олексійович.