Авторизація

Лічильник відвідувачів

СьогодніСьогодні315
ВчораВчора265
За тижденьЗа тиждень772
Попередній тижденьПопередній тиждень3319
За місяцьЗа місяць509496

Восьмикласники дискутують про гідність

День Гідності та Свободи – свято, яке ось уже шість років відзначається в Україні 21 листопада, на честь початку в цей день двох революцій: Помаранчевої та Революції Гідності. Однак ще у 2006 році було започатковано відзначення Усесвітнього Дня Гідності з 20 листопада до 9 грудня.

Усесвітній День Гідності (Global Dignity Day, www.globaldignity.org) – це незалежний, соціальний, політично й релігійно нейтральний проєкт, мета якого – спонукати молодь, учнівство й студентство керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях. Ця унікальна ініціатива була запропонована у 2006 році членами спільноти Молодих глобальних лідерів (Young Global Leaders) Усесвітнього економічного форуму (World Economic Forum): спадковим принцом Гоконом (Норвегія), професором Пеккою Хіманеном (Фінляндія) і засновником неурядової організації «Оперейшн Хоуп» Джоном Хоупом Браєнтом (США).

В рамках цього проєкту і з нагоди Дня Гідності та Свободи в Україні учні 8- Б класу дискутували на тему «Гідність - це…!». Полемізуючи, намагалися визначити, наскільки важливим є почуття власної гідності для кожної окремої людини та народу в цілому. Пояснювали, що лише повага до себе може стати рушійною силою великих змін. Посягання на гідність – ось що має турбувати по-справжньому. А ще учні вчилися усвідомити, що кожен з них – неповторна і досить хороша людина , тому потрібно бути толерантними. Діти погоджувалися, що гідним може бути і маленький , незначний учинок. Визнали, що нам як людям властиві гідність і цінність, бо ми – ЛЮДИ.

Восьмикласники попрацювали з п’ятьма основними принципами, що є свідченням гідності людини. Намагалися проаналізувати кожен з пунктів, визначити, яка причина того, що не всі люди мають гідні умови життя.

Працюючи у парах, обговорюючи різні ситуації, переглядаючи відео, учні дійшли висновку, що цінність в особистісному розвитку, у наявності власних прав та свобод. Бути вільним та мати почуття гідності – означає не перекладати відповідальність за своє життя на когось іншого.

 Людмила Кравець, класний керівник 8-Б класу.

  

 

Розроблено Римар Віктор Олексійович.